Popularność zdrowej ekologicznej żywności

Popularność zdrowej ekologicznej żywności

Od wielu lat jesteśmy zalewani przetworzoną żywnością, która zawiera bardzo duże ilości chemii, pestycydów oraz antybiotyków. Wśród konsumentów powoli zaczyna rosnąć świadomość tego, co sami jemy i czym karmimy nasze dzieci. W związku z tym nasila się popularność produktów bio, pochodzących z ekologicznych upraw i hodowli.

Superżywność bez glutenu

bezglutenowe superfoodsOprócz pochodzenia artykułów, zwracamy również większą uwagę na to, jak dany produkt wpływa na nasz organizm. W związku z tym na rynku można spotkać coraz więcej jedzenia oznaczonego, jako superżywność, czyli takiego, które nie tylko jest zdrowe, ale również obniża ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory i cukrzycę, działa przeciwzapalnie, czy też zapobiega powstawaniu alergii. Osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu lub celiakią muszą dodatkowo eliminować z diety potrawy z zawartością zbóż. Dla nich są produkowane bezglutenowe superfoods. Są to bezpieczne produkty, ekologiczne, nieprzetworzone i bogate w składniki odżywcze. Wśród nich możemy wymienić nasiona chia, jagody goi, cukier kokosowy, a także polskie warzywa takie, jak jarmuż, dynia. Glutenu nie zawiera siemię lniane, które również możemy zaliczyć do superfoods, ponieważ posiada mnóstwo pozytywnych dla zdrowia właściwości. Pamiętajmy jednak, aby kupować je od sprawdzonych producentów, ponieważ zdarza się, że bywa ono zanieczyszczone domieszkami traw lub zbóż.

Superfoods dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać glutenu jest łatwo dostępne, choć nieco droższe od „zwykłych” produktów. Jednak, chcąc skutecznie dbać o zdrowie, musimy wybierać żywność najlepszej jakości. Dzięki temu będziemy pełni energii przez cały dzień, a ryzyko zachorowania na niebezpieczne przypadłości spadnie niemal do minimum.